Waarom SunPower?

SunPower is een Amerikaanse producent van zonnepanelen en zonnecellen. Het bedrijf werd opgericht in 1985, en speelt al vele jaren een pioniersrol op de markt van de zonne-energie. Als leverancier van de NASA heeft het door de jaren heen een sterke reputatie opgebouwd bij zowel particulieren als bedrijven.

SunPower brengt voornamelijk zonnepanelen op de markt op basis van monokristallijne zonnecellen en behalen een rendement die tot de hoogste op de markt behoren.

SunPower zonnepanelen halen zelfs een rendement boven 20%.

De zonnepanelen die SunPower maakt, behoren tot de beste zonnepanelen die op de markt te verkrijgen zijn.

Indien je dus op zoek bent naar kwalitatieve zonnepanelen om op uw dak te leggen, dan is SunPower nauwelijks te kloppen.

De SunPowerpanelen zijn dus onder de beste die op de markt te verkrijgen zijn, maar zeker niet de goedkoopste.

Indien u panelen van topkwaliteit wil, dan moet je er inderdaad iets meer voor betalen.

Oorsprong in de ruimtevaart


Laten we even teruggaan in de geschiedenis om meer te weten te komen over SunPower.


SunPower is een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1985 door Richard Swanson. Hij was gefascineerd door zonnepanelen, en meer bepaald de toepassing  ervan in de ruimtevaart. SunPower heeft lange tijd de concurrentie aangegaan met Spectrolab, en heeft in de loop der jaren maar liefst 6 miljoen dollar geïnvesteerd in het vervaardigen van zonnecellen voor de ruimtevaartindustrie. Spectrolab heeft die concurrentiestrijd uiteindelijk gewonnen.


SunPower is zich dan gaan toeleggen op het vervaardigen van zonnepanelen voor particulieren en bedrijven. Maar de drang om zonnepanelen met hoge efficiëntie te vervaardigen is bij SunPower steeds aanwezig gebleven.

Zonnepanelen van SunPower hebben de hoogste efficiëntie op de markt, met rendementen die kunnen stijgen tot 21,5 %. Het is één van de voornaamste redenen waarom veel consumenten voor dit merk kiezen.

Uitzonderlijke rendementen,... maar wat heeft SunPower nog meer te bieden ?

Omniumgarantie van 40 jaar (Maxeon)

Omniumgarantie van 25 jaar (P-panelen)


Hier maakt SunPower een groot verschil met andere merken. Defecte modules zullen bij SunPower gedekt worden door deze productgarantie van 25 of 40 jaar. Een éénvoudig telefoontje volstaat, en SunPower stuurt iemand langs om uw module te herstellen of te vervangen. Een service die weinig andere merken aanbieden.


De reden waarom SunPower zo'n lange garantieperiode kan aanbieden ?


De zonnepanelen van SunPower zijn dermate betrouwbaar dat ze nauwelijks defect geraken. SunPowers zogenaamde 'failure rate' bedraagt 27 op 1 miljoen. Dat betekent dat slechts 1 zonnepaneel op 37.000 defect raakt, en vervangen moet worden. Hebt u een installatie van ongeveer 5.000 kWh met 15 panelen, dan hebt u slechts 1 kans op 2.500 dat u te maken kijgt met een defect zonnepaneel dat vervangen moet worden.

Wel, één van de belangrijkse oorzaken waarom zonnepanelen defect raken is thermische uitzetting. Door temperatuurverschillen kunnen materialen in verschillende maten uitzetten of inkrimpen.

Deze interne bewegingen zetten een druk op de verbindingen tussen de verschillende materialen, wat uiteindelijk kan leiden tot scheurtjes of vervormingen van de dunne metalen draadjes die uiteindelijk de electriciteit zullen opwekken.


Wanneer deze draadjes scheuren en de stroomvoor onderbreken, kunnen ze een zogenaamde hotspot gaan vormen die geleidelijk aan, ook door de beschermingslaag kan branden. Dit kan leiden tot corrosie en het uiteindelijke defect van het zonnepaneel.


SunPower heeft een oplossing voor het probleem van thermische uitzetting gevonden: de metalen draadjes die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van de energie hebben ze op een zo'n manier ontworpen dat ze samen een soort van gaas gaan vormen, waardoor ze op die manier geen negatieve impact ondervinden van thermische uitzetting.


De panelen hebben ook een dunne koperen backing. Koper is een zacht, kneedbaar metaal, voorkomt beschadiging door thermische uitzetting en is ook uitstekend in het tegengaan van corrosie.

Een hogere elektriciteitsproductie per Watt

SunPower zonnepanelen zijn extreem betrouwbaar, en claimen gedurende hun levensduur ook meer elektriciteit per watt te produceren dan de meeste andere zonnepanelen. Dit doen ze op verschillende manieren :

Positieve tolerantie


De output van zonnepanelen varieert. Maar als bij SunPower een zonnepaneel van 425 Watt koopt, dan zult u een zonnepaneel krijgen dat 445 Watt produceert, plus 0% tot 5%.


Dat wil zeggen dus zeggen dat 425 Watt het absolute minimum is. Elke variatie in productieoutput zal dus steeds in uw voordeel zijn.


SunPower zonnepanelen en schaduw


Zonnepanelen en schaduw zijn geen te beste vrienden. Hoe minder zonlicht er op het zonnepaneel valt, hoe minder energie wordt opgewekt. Maar dat is is niet het enige probleem.

Een klein stukje zonnepaneel dat in de schaduw valt, kan een negatieve impact hebben op de output van het hele zonnepaneel. En als alle zonnepanelen geconnecteerd zijn met één enkele omvormer, wat meestal zo is, dan zal de output van één zonnepaneel de output van de hele installatie beïnvloeden. Het systeem van de zwakste schakel. Eén zonnepaneel in de schaduw kan dus de output van uw hele systeem om zeep helpen.

Dit probleem kan enigzins verholpen worden door het systeem van diodes, die de installatie meestel in drie verdelen. Dus wanneer één paneel onderpresteert, dan kunnen deze diodes een bypass voorzien, waardoor de output van de installatie met slechts een derde vermindert.

SunPower verdeelt hun installatie niet in drie, ze hebben een diode in elke zonnecel.

Betere temperatuurcoëfficient


Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder elektriciteit ze uiteindelijk zullen produceren. Zeker op warme en zonnige zomerdagen kan de output bizar genoeg sterk dalen als gevolg van te warme zonnepanelen.


Hoge rendementspanelen hebben echter een ingenieus systeem om dit probleem te verhelpen. Hoe meer zonlicht ze kunnen omzetten in elektriciteit, hoe minder warmte er overschiet om de zonnepanelen op te warmen. Samen met de koperen achterplaat zorgt dit ervoor dat deze zonnepanelen tot 3 graden koeler kunnen blijven dan standaard zonnepanelen.


SunPower panelen degraderen minder snel


Omdat SunPower zonnepanelen zo'n hoge performantie hebben, en ze koeler blijven in warme omstandigheden, zullen ze ook minder snel degraderen en verliezen ze dus slechts zeer geleidelijk hun output.


De garantie van SunPower dekt een daling in productieoutput van 0,4% per jaar? Dus als u een zonnepaneel van 425 Watt koopt, dan zal deze na 10 jaar nog steeds 421 Watt produceren. Zoniet, dan wordt dit zonnepaneel vervangen.


De kans dat het zover komt is klein. In werkelijkheid is de daling in output veel minder groot.
De gemiddelde daling in output van Sunpower zonnepanelen is slechts 0,12% per jaar.

Het 'zonnevliegtuig' de Solar Impulse vloog met meer dan 17.000 SunPower zonnecellen de wereld rond.

© Copyright 2024. All Rights Reserved.

Bron tekst Sunpower: www.zonnepanelen-leggen.be