Op 14/01/2021 deed het Grondwettelijk Hof uitspraak inzake de terugdraaiende elektriciteitsmeter voor zonnepanelen. Nieuws dat insloeg als een 'bom' voor eigenaars van zonnepanelen want ondanks de politieke beloftes oordeelde het Grondwettelijk Hof dat eigenaars van zonnepanelen geen recht meer hadden op de terugdraaiende meter, zelfs al werd de installatie geplaatst en gekeurd voor 31/12/2020. Veel zonnepaneeleigenaars voelden zich (terecht) bedrogen.
Op 1 maart verscheen het arrest in het Belgisch Staatsblad, vanaf die dag betalen eigenaars van zonnepanelen met een slimme meter de volle prijs voor alle kWh-afnames en krijgen ze een kleine vergoeding voor de elektriciteit die ze op het net zetten.
Let wel, het prosumententarief valt dan definitief weg.
De 'kunst' is vanaf heden zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken op het moment dat deze opgewekt wordt door uw zonnepanelen, niet eenvoudig, zeker als u niet thuis bent overdag of u uw woning verwarmt enkel en alleen met een warmtepomp. Niettemin ben ik toch van oordeel, mits een 'gedragswijziging' dat eigenaars van zonnepanelen toch kunnen winnen bij het nieuwe tarief. Let op, iedere (thuis)situatie is anders maar mits een kritische zelfsanalyse van uw eigen verbruik, doet u misschien toch voordeel.
Alhoewel ik nog geen slimme meter had, en nog een aantal jaar recht had op terugdraaiende teller, vroeg ik zelf aan Fluvius mijn slimme meter aan. Ik betaalde er zelfs nog 77 EUR voor terwijl duizenden anderen in die periode de slimme meter weigerden terwijl die gratis geinstalleerd werd... Ik wou precies weten hoe die slimme meter werkt en hoe ik mijn opbrengst van mijn zonnepanelen beter kon afstemmen op mijn verbruik. Het toeval wil dat precies op 1 maart, de dag dat het arrest verscheen in Belgisch Staatsblad, Fluvius mijn slimme meter in de voormiddag installeerde.
Hierna zal ik mijn ervaring schrijven met de slimme meter, tips geven om verbruik te optimaliseren en in tabel per maand mijn cijfers geven over 'zelfconsumptie' en 'zelfvoorziening' want dat worden 2 nieuwe woorden voor zonnepaneeleigenaars in de toekomst.
Wat is een slimme meter ? (klik op de foto voor grotere weergave - folder Fluvius)
Een slimme meter meet dus precies wat u afneemt of injecteert in het net, in tegenstelling tot de analoge meter die gewoon vooruit of achteruit draait.
De belangrijkste informatie die u kunt lezen op de display van de slimme meter zijn:
1.8.1 = De stroom dat u afneemt van het net in dagtarief
1.8.2 = De stroom dat u afneemt van het net in nachttarief
2.8.1 = De stroom dat u injecteert in het net in dagtarief
2.8.2 = De stroom dat u injecteert in het net in nachttarief
1.8.0 = 1.8.1 + 1.8.2 (som van afname dag- en nachttarief)
2.8.0 = 2.8.1 + 2.8.2 (som van injectie dag- en nachttarief)
1.7.0 = Aantal watt stroom dat u momenteel afneemt van het net
2.7.0 = Aantal watt stroom dat u momenteel injecteert in het net
(klik op de foto hiernaast voor grotere weergave)
METEN = WETEN
Als u met de slimme meter aan de slag gaat moet een kritische analyse maken van uw verbruik en u de vraag stellen welke toestellen verbruiken het meest en welke van deze toestellen kan ik gaan gebruiken als mijn zonnepanelen de meeste elektriciteit opwekken?
Ik heb dan ook een aantal 'slimme stekkers' gekocht waarmee ik het verbruik per huishoudtoestel kan opmeten. Via een app op uw tabel of smarthphone kan ik het verbruik gaan opvolgen per stekker.
Mijn 3 grootste verbruikers in huis zijn :
- De droogkast: 2 kWh per droogbeurt
- De afwasmachine: 1,2 kWh per afwasbeurt
- De wasmachine: 0,65 kWh per wasbeurt (was op 40°)
Eigenlijk is het heel simpel, alle huishoudtoestellen die warmen, verbruiken de meeste stroom in uw woning.
VERBRUIK EN INJECTIE OPVOLGEN VIA WEBSITE FLUVIUS
Met een slimme meter kunt u uw verbruik en injectie mooi opvolgen via de website van Fluvius.
Inloggen bij 'My Fluvius' met paswoord, paspoort of Itsme en zo kunt uw verbruik en injectie opvolgen per dag, week, maand of jaar.
Diegenen die een digitale gasmeter hebben, kunnen ook hun gasverbruik op dit portaal van Fluvius gaan opvolgen.
NOG BETER: VERBRUIK EN INJECTIE IN REALTIME OPVOLGEN
Een tip die ik kreeg van een klant was de aankoop van een Homewizard Wi-FI P1 meter.
Een apparaatje dat u simpelweg in uw slimme meter klikt om meer inzicht te krijgen in uw stroomgebruik, teruglevering en gas. HomeWizard geeft u ten opzichte van uw netbeheerder tot op de seconde inzicht in uw energiegebruik.
In de app zie je gedetailleerde live, dag, week, maand en afgelopen jaar grafieken met een kosten overzicht. Zo kunt u bijvoorbeeld zien wat je apparaten 's nachts gebruiken, hoeveel gas je gebruikt als je doucht of wat je zonnepanelen terugleveren.
Dit toestelletje kost slechts 29,95 EUR en is verkrijgbaar via deze website van Homewizard.
THUISBATTERIJ WEL OF NIET ?
Let op, iedere situatie is anders, maar pas indien u inzicht gekregen hebt in uw verbruik en injectie kunt u voor zichzelf nagaan of het zinvol is een thuisbatterij te plaatsen. Hebt u een elektrische auto, en kunt u deze enkel 's avonds opladen, dan is een thuisbatterij van bv. 10 kWh voor u misschien zinvol maar kunt u uw opgewekte elektriciteit van uw zonnepanelen optimaal gebruiken tijdens de dag, dan zal een thuisbatterij van 5 kWh zeker voldoende zijn of is het dan wel rendabel er één te plaatsen ???
Hou er ook rekening mee dat de thuisbatterij tijdens de wintermaanden amper zal opladen en dat tijdens de zomermaanden de thuisbatterij snel zal vol zijn terwijl u precies in de zomer minst elektriciteit nodig hebt van het net omdat uw zonnepanelen dan meest renderen en de dagen het langst zijn.
ERVARING MET EIGEN INSTALLATIE
Op 1 maart 2021 plaatste Fluvius dus mijn slimme meter en met al mijn data die ik kreeg van zowel de website van Fluvius als mijn Homewizard ben ik aan de slag gegaan. Ik wou dus 2 zaken uitzoeken :
- Als ik een inspanning kan doen om mijn opgewekte elektriciteit zo optimaal mogelijk te gebruiken, hoeveel bedraagt dan mijn zelfconsumptie?
- Is het zinvol dat ik investeer in een thuisbatterij ?
Ik heb thuis in totaal 3 installaties liggen. 3 kWp is ZO geplaatst, 6,35 kWp is ZW geplaatst. Mijn zonnepanelen brengen op jaarbasis ongeveer 8.200 kWh op. Op jaarbasis was mijn elektriciteitsfactuur de vorige 10 jaar altijd gesaldeerd, dat betekent als Fluvius mijn teller kwam opmeten deze altijd (min of meer) gelijk stond of het jaar ervoor. De helft van mijn elektriciteit gaat naar een grootverbruiker in de tuin (jacuzzi) terwijl de andere helft voor mijn huishouden is.
In de periode 01/03/2021-28/02/2022 had ik geen thuisbatterij, die werd wel geïnstalleerd op 14 maart 2022. (BYD met een opslagcapaciteit van 11,4 kWh)
Bekijk hier de exceltabel met mijn verbruikgegevens voor de periode 01/03/2021 tot 31/12/2023.
Ik ben klant bij Ecopower.
MIJN THUISBATTERIJ
Op 14 maart 2022 plaatste Solarroof mijn thuisbatterij. Deze batterij werd AC-gekoppeld waardoor ik de drie invertoren van mijn 3 'oude' installaties niet hoefde te vervangen.
Tussen de batterij en de zekeringskast werd wel een batterij omvormer van het merk Goodwe geplaatst.
Een batterij omvormer plaats je naast een bestaand zonnepanelen systeem, en sluit u gewoon aan op een eigen groep in de meterkast. Hij vormt ‘overtollige’ zonnestroom, die anders aan het net terug geleverd zou worden, om naar gelijkstroom. Deze gelijkstroom gaat naar de passende batterij, die je naast de omvormer plaatst en aan de batterij omvormer hebt gekoppeld.
Is je batterij vol, en verbruik je geen stroom van je zonnepanelen? De rest gaat gewoon terug het net in. Als je stroom nodig hebt en de zon niet schijnt, dan pak je eerst stroom van je batterij, en als dat niet genoeg is kun je stroom van het net vragen.
© Copyright 2024. All Rights Reserved.