Zelfconsumptie en thuisbatterij

Op 14/01/2021 deed het Grondwettelijk Hof uitspraak inzake de terugdraaiende elektriciteitsmeter voor zonnepanelen. Nieuws dat insloeg als een 'bom' voor eigenaars van zonnepanelen want ondanks de politieke beloftes oordeelde het Grondwettelijk Hof dat eigenaars van zonnepanelen geen recht meer hadden op de terugdraaiende meter, zelfs al werd de installatie geplaatst en gekeurd voor 31/12/2020. Veel zonnepaneeleigenaars voelden zich (terecht) bedrogen.

Op 1 maart verscheen het arrest in het Belgisch Staatsblad, vanaf die dag betalen eigenaars van zonnepanelen met een slimme meter de volle prijs voor alle kWh-afnames en krijgen ze een kleine vergoeding voor de elektriciteit die ze op het net zetten. 

Let wel, het prosumententarief valt dan definitief weg. 


De 'kunst' is vanaf heden zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken op het moment dat deze opgewekt wordt door uw zonnepanelen, niet eenvoudig, zeker als u niet thuis bent overdag of u uw woning verwarmt enkel en alleen met een warmtepomp. Niettemin ben ik toch van oordeel, mits een 'gedragswijziging' dat eigenaars van zonnepanelen toch kunnen winnen bij het nieuwe tarief. Let op, iedere (thuis)situatie is anders maar mits een kritische zelfsanalyse van uw eigen verbruik, doet u misschien toch voordeel.


Alhoewel ik nog geen slimme meter had, en nog een aantal jaar recht had op terugdraaiende teller, vroeg ik zelf aan Fluvius mijn slimme meter aan. Ik betaalde er zelfs nog 77 EUR voor terwijl duizenden anderen in die periode de slimme meter weigerden terwijl die gratis geinstalleerd werd... Ik wou precies weten hoe die slimme meter werkt en hoe ik mijn opbrengst van mijn zonnepanelen beter kon afstemmen op mijn verbruik. Het toeval wil dat precies op 1 maart, de dag dat het arrest verscheen in Belgisch Staatsblad, Fluvius mijn slimme meter in de voormiddag installeerde.


Hierna zal ik mijn ervaring schrijven met de slimme meter, tips geven om verbruik te optimaliseren en in tabel per maand mijn cijfers geven over 'zelfconsumptie' en 'zelfvoorziening' want dat worden 2 nieuwe woorden voor zonnepaneeleigenaars in de toekomst.

Wat is een slimme meter ? (klik op de foto voor grotere weergave - folder Fluvius)